Въпроси

Моля, не задавайте следните категории въпроси: – въпроси на които вече има публикуван отговор; – “Инвалид съм, какви права имам?” – цялата информацията е публикувана на нашия сайт; – “Кога ще се получават помощите този месец?” – помощите се получават между 15-то и 23-то число на месеца.

На въпроси от естество: “Безработен съм с 2 деца, имам ли право на помощи” може да бъда отговорено само след направена индивидуална преценка на всички условия за отускане на дадена помощ – доходи, семейното положение, имотното състояние, спестявания и пр. Тази преценка може да бъде направена само от Дирекция “Социално подпомагане” по постоянният ви адрес.

Въпрос Отговор
Имам брат инвалид-100% с чужда помощ, който живее с баща ми-пенсионер по възраст.Как и по какъв начин можем да се възползваме от вашите програми за ” личен асистент”, защота той ежедневно и ежечасно се нуждае от грижи

10.01.2010

За личен асистент могат да кандидатстват безработни лица които са родини от първа линия,а също зависи и от доходите. Ако баща ви е пенсионер няма да може.
Искам да попитам кога ще бъде преведен остатъка от помощта за отопление. Първата сума беше преведена на 01.12.2009г. Колко още ще получа и кога?

7.01.2010

Втората част от помоща за отопление ще се изплаща от 15 до 23 Януари 2010.
Добър ден,аз съм личен асистент на майка ,която е 100% с чужда помощ.Този месец преди поредното годишно преанкетиране ми беше съобщено,че не мога повече да изпълнявам длъжността ЛА,защото майка ми не е лежащо болна/ПО ПРЕЦЕНКА НА СЛУЖИТЕЛКАТА В СО/.Според мен,майка ми е точно лежащо болна,при положение,че от 4 години не е напускала апартамента и е със силно нарушено зрение,което не й позволява да се самообслужва.

27.12.2009

Има промяна в програмата и за Личен асистент може да кандидатстват само лежащо болни лица.
Здравейте Бихте ли ми обяснили какви точно документи се изискват за доставяне на храна за възрастни от Социален патронаж. Днес ми връчиха следното листче от Социален патронаж София1. Заявление-декларация-образец2. Медицинско направление от личен лекар-вътрешни болести3. Медицинско направление от лекар- психиатър /от регистратурата на Център за психично здраве – ул. Екзарх Йосиф №59/4. ЕР на ТЕЛК – копие /ако имате група инвалидност/5. Удостоверение за участие в ОВ / ако сте участник във войната/6. Разпореждане от НОИ за размера на пенсията

7. Нотариален акт за жилището – копие /за справка/

8. Снимки 2 броя

9. Копие от документ за самоличност -/за справка/

И така след като преписах всичко дословно, ха кажете ми сега къде е разликата с вашите изброени в секция Патронаж. И какво аз да осигуря, в крайна сметка за да знам, че ще свърша работа за да помогна на двама старци без това да ми отнеме ходене напред назад в София кой знае колко време…. Благодаря предварително

27.12.2009

Набевете си документите които са ви изискали от Соц. Патронаж.
Бих искала да попитам може ли съпругат ми да отиде и да подаде декларацията за детските надбавки но молбата е от мое име, немога да изляза от работа работя всеки ден от 8 до 18ч и няма как да отида а вече пропуснах 2 месеца имаме брак с него

27.12.2009

Може да подаде с вашата лична карта.
Искам да попитам дали имам право на венетка. Колата е на името на съпруга ми, а сина ми е с телк решение. Ще бъда благодарна за точен отговор.

27.12.2009

Нямате право. Колата трябва да е на името на инвалида.
Здравейте!Бих искала да ви попитам нещо във връзка със еднократната помощ при бременност!Подадох си молбата декларацията и всички необходими документи,записаха ме и ми дадоха едно листче на което пише датата,на която ме записаха и едно номерче,каза ми че се изплащат по пощата до 23,само че не разбрах трябва ли да отида до Социалните и да се прави нещо с това номерче или трябва да чакам да получа известие от пощата и тогава да си ги взема?

27.12.2009

Трябва да отидете на място в Пощата между 15-то и 23-то число на месеца.
Добър ден! Бих желала да попитам имам ли право на социални помощи,отпускани от дирекция ” Социално подпомагане”. Аз съм студентка редовна форма на обучение,магистурски курс.Ако имам по кой член и на какви условия трябва да отговарям.Предварително ви благодаря за вниманието.

27.12.2009

Ако имате дете имате право на детски добавки и помощ за майка студентка (до навършване на една година от детето). Студенти нямат право на други помощи от Соц. подпомагане.
Искам да попитам съществува ли още програмата по която баби – пенсионерки/безработни или работещи могат да гледат внучетата си като получават майчинството вместо майката. Предстои ми през февруари месец да тръгна на работа, тъй като детето ми навършва една година. Какви са възможностите свекърва ми или майка ми, които ще гледат детето да получават вместо мен минимална работна заплата и къде се подава молбата – в социалната служба по моя или по техния постоянен адрес. Надявам се да ми отговорите, тъй като нямам възможност да дойда и да питам лично.

27.12.2009

Има “Програма за подкрепа на майчинството” по която може да се кандидатства.
Здравейте, пиша ви от Ст. Загора. Майка съм на 2 деца болни от таласемия 1гр.100%, месец ноември минавахме телк и след излизането на решението ходих да подавам в соц. грижи нужните док.за получаване на детски и пом.за инв., но се оказа,че чл.43 е начислен а дет.надбавки са ги забравили. И сега ние получихме \”голям коледен подарък\”минус 140лв.в семейният бюджет . Може ли да се направи нещо?Весели празници. Все пак ще очаквам положителен отговор,благодаря ви предварително.

20.12.2009

За детските надбавки се подава отделна молба. Ако сте подали такава и по-погрешка не са ви ги начислили, трябва да ви ги изплатят през следващият месец.
Искам да попитам защо нямам преведени детски надбавки? От 4 месеца насам всеки месец ги получавам на различна дата,а преди 1г и 6м. ги получавах редовно на една и съща дата. Искам да попитам защо всички роми имат изплатени детски надбавки и всички видове помощи, които взимат,а някои нямат превод. В една и съща община,град и банка. Как става това?Ще съм благодарна,ако получа смислен отговор.

20.12.2009

Помощите се изплащат от 15 до 23-то число на месеца. За всички подпомагани лица в дадена община парите се привеждат наведнъж. Списъкът на подпомагани лица от “Соц. подпомагане” във всяка община е един, така че няма как да стане за едни да има помощи а за други не.
Здавейте!На 18.11.2009г. баща ми пътува с автобус и той има карта за безплатно пътуване тъй като е пенсионер по болест. На 24.11.2009г той почина и не са му изплатени билетите. Могат ли да бъдат изплатени на някой от наследниците и какво трябва да направим? Благодаря за вниманието!

20.12.2009

Може да да ги получите през следващия месец. Обърнете се към Соц. Подпомагане (счетоводството) с удостоверението за наследници.
Искам да помогна с информация на мои съседи в много тежко положение. 32 годишната им дъщеря от 7-8 години е изпаднала в депресия и се страхува да напуска сама дома си. Майката е със заплата 300 лв. Бащата получава помощи като безработен. Имат ли право на някакво подпомагане и можете ли да предложите някаква помощ за хора в депресия?

20.12.2009

За да се подпомага от “Соц. подпомагане” дъщерята трябва да се освидетелства от ТЕЛК. В противен случай е необходима 9 месечна регистрация в БТ (трябва да работи и по 5 дни месечно по техни програми).
Здравейте,бих искала да попитам имам ли право на социално подпомагане за разходите направени по погребението на съпруга ми.Останах с две непълнолетни деца и в тежко финансово състояние-безработна съм.

20.12.2009

Може да подадете молба за еднократна помощ по чл .16 от ППЗСП в “Соц. Подпомагане” по постоянен адрес. Помоща се отпуска по преценка на соц. работник след направена анкета.
Трябва ли сама да си плаща здравните осигуровки майка, която е безработна и получава Месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година -100 лв. месечно

20.12.2009

Да трябва.
Здравейте! До мен живеят две възрастни жени които ме помолиха да им помогна да разберат дали имат право на помощ за отопление. Те са майка и дъщеря съответно на 65 и 84 години и двете са инвалидки съответно с 3 и 2 група инвалидност. Живеят заедно в едно маломерно двустайно жилище. Получават пенсии от 196 и 220 лв. Нямат други доходи.Оставам с уважение в очакване на Вашия отговор

20.12.2009

Приемането на молби за отопление за този сезон приключи. Поинтересувайте се през май 2010 за новите условия за тази помощ, но вероятно с тези доходи няма да имат право.
Кога ще започне изплащането на детските надбавки ще има ли пак закъснение.

15.12.2009

Помощите се изплащат от 15 до 23-то число на месеца. Нямаме информация дали ще има забавяне и този месец.
През 2009г. станах личен асистент на свекърва ми отговарям на всички условия. Сега за да ми подноват договора през януари искат да преставя наново всички документи. Съпругат ми е с изтекла регистрация в бюрото по труда (тогава когато тои беще регистриран в бт в Перник излезна заповед всеки които отговаря на условята го пращтат на работа в една турска фирма в с.Големо Бучино и тои отказа.Дадоxа му писмо до щефа на старата му работа за да не му прекратят регистрацията)Тои в момента е безработен и не може да се регистрира в бт ,не се назначава на работа за да не надвищаваме доxода от 204 лева които е едно от условието за тази програма.Имаме 2 деца.Вапроса ми е като тои е безработен защто ми отказват да ми подновят договора?

11.12.2009

Има нова програма за личен асистент, но условията са други. Само роднини първа линия (синове, дъщери, братя, сестри, съпрузи…) могат да кандидатстват.
Съпругът ми е 2 група инвалидност но трудно става и се придвижва.Нуждае се от стойка за да е по стабилен.Как да я получи.

11.12.2009

Обърнете се към личния ви лекар за да ви предпишат необходимите помощни средства, които после ще получите от СП
Здравейте!Имам 15 год.син със 100%инвалидност.От тази година вече не ходи на училище.Ползвахме програмата \”Личен асистент\” до септември.И двамата родители сме на работа.Има ли програма от която да се възползваме за да не се налага някой от двамата да напуска работа?

11.12.2009

От 01.12.2009 има нова Европейска програма за Личен Асиситент. За необходимите документи и условия се обърнете към “Соц. подпомагане” по постоянен адрес.
Кога ще се изплащат целевите помощи за отопление?

1.12.2009

Помощите за отопление ще се изплащат от 15 до 23 Януари 2010.
Необходимо ли е ,всяка година при подаване на документите за детски надбавки да представям актуално удостоверение за семейно положение,след като предходната год. съм представила такова и към момента няма промяна в сем. ми положение,или мога да представя същото ?Благодаря

1.12.2009

Не е необходимо – сем. положение се декларира в молбата.
Здравейте,инвалид съм трета група.Взех си кола на лизинг,имам платени 6 месечни вноски.Подготвих всички документи-оригинали и копия,за да подам молба в соц.грижи район Люлин за безплатна годишна винетка.Служителката обаче грубо ми отказа да приеме документите,под предлог,че колата не е на мое име,а е на лизинг.Много Ви, моля да ми отговорите имам ли право на безплатна винетка?Питам аз колко са инвалидите,които могат да платят кеш стойността на една кола?Още веднъж Ви,благодоря предварително на отговорът Ви!

1.12.2009

Правилно са ви отговорили – колата трябва да е на името на инвалида.
Семейството ми е 4-членно.Едното ми дете е на 12 а другото на 20 години и е студент редовна форма на обучение. За 12 годишното не ползвам детски надбавки, защото в този случай дохода ни се дели на 3 и не попадаме в графата правоимащи. От друга страна 20 годишния студент е на наша издръжка,защото формата му на обучение не позволява да се самоиздържа.Истина ли е че студента няма право на никакви енергийни и социални помощи? Предварително благодаря !

1.12.2009

Студентите намат право на социални помощи (с изключение на инвалидите).
Здравейте! Студентка съм магистър първи курс- редовно обучение и съм бремена в 4ти месец. Имам ли правото на еднократна помощ за майки студентки от 2880лв и има ли значение това дали имаш стаж и осигоровки.

1.12.2009

Имате право, след раждането подайте молба в “Соц. подпомагане”
Здравейте! Не знам към вас ли трябва да се обърна за еднократната помощ за студентка,която става майка.Ако да,ме интересува само студентка редовна форма на обучение ли може да се възползва от тази помощ или може и за студентки задочна форма на обучение(като мен).И в какъв размер е тази помощ.Ако може повече информация.Поздрави!

1.12.2009

Тази помощ се отпуска само на студенти редовно обучение.
Oт кога ще започне изплащането на детските в раойн Сердика

25.11.2009

За съжаление нямаме информация по този въпрос.Може да се обърнете към Агенция за социално подпомагане:София 1051, ул. ‘Триадица’ 2, телефон: (02) 811 96 07, горещ телефон (02) 935 05 50,За въпроси на граждани: ok@asp.government.bg Или – Mинистерство на труда и социалната политика: София 1051, ул. Триадица №2, Телефон: 8119 443, Факс: 988 44 05 , Е-mail: mlsp@mlsp.government.bg
С 50% намалена трудоспособност имам ли право на транспортни и лекарства

25.11.2009

За лекарства намате право. Имате право на помощ за транспорт само ако имате заболяване на долните крайници затрудняващо придвижването. Може да получите безплатна винетка.
Могат ли да се изплаща еднократна помощ за родено първо дете и на двамата родители при положене, че те са с различна адресна регистрация?

25.11.2009

Помоща ще се изплати на майката.
По какъв начин се обжалва заповед отказваща еднократна помощ по чл 16 от ппзсп

25.11.2009

Може да се обжалва в Регионалнатс Дирекция “Социално подпомагане” в седем дневен срок.
Здравейте, имам близка роднина, която е инвалид първа група с придружител.Възрастна е и трудно се справя.Помоли ме да потърся информация за доставяне на храна по домовете, защото нейн съсет й е казал за тази услуга, която предлагат Социални грижи.Ако може да ме ориентирате как може тази жена да се възползва от услугата, кого да потърси и към кого да се обърне?Предварително благодаря!

25.11.2009

Обърнете се към Домашен Социален Патронаж. За повече информация виж – Патронаж
Полага ли се еднократна помощ на лицата,излежали присъда в местата за лишаване от свобода и ако да,какъв е реда за получаването й?

25.11.2009

Лицата излежали присъда могат да кандидатстват за такава помощ по чл. 16 от ППЗСП – обърнете се към Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес за конкретна преценка на вашият случай.
Здравейте имам дете инвалд с 75 процента инвалидност кандидаствах за новата програма Домашен помощник и го отхвьрлиха ЗАЩО СЛЕД КАТО АЗ СЬМ БЕЗРАБОТНА ПОНЕЖЕ НЯКОЙ ТРЯБВАда се грижи за него и немога да почна работа и сега сме правили две операции и му предстоят още три кажете ми кьм кой да се обьрна а имам още едно дете

25.11.2009

Програмата работи към този момент. Решението може да се обжалва в Районната Дирекция “Социално подпомагане”.
Здравейте моля да отговорите на въпроса ми защо от социалните в кв. \”Игрев\”на град Пловдив никой не беше запознат 2г. с това че има помощ за майки студентки ,при положение че съм ги питала няколко пъти за нея, и днес най-случайно отново отивам да ги попитам и те ми казват че съм изтървала сроказа подаване на декларацията смятам че съм излъгана , детето ми е на 1г. и 3 м а заради некомпетентния персонал аз си загубих правото да го отглеждам по по-добър начин Има ли варянт тези пари да ми бъдат изплатени независимо че детето е минало 3 месеца след годинката ( студентка съм 3 курс – редовно обучение)Благодаря за вниманието

25.11.2009

За съжаление срокът за тази молба е 1 година и сте го изпуснали. Може да напишете оплакване до Районната “Дирекция Соц. подпомагане” , АСП, МТСП или друг орган, но ще е трудно да докажете че са ви дали грешна или некомпетентна информация, тъй като няма документация.
Иналид 2–ра група 86% съм.Имам ли право на винетка какво е ограничението за кубиците на автомобила.

25.11.2009

Имате право. Колата трябва да е до 2000 куб. см. и 160 к.с.
Здравейте въпроса ми е следния:Предстои да ме съкратят,какви са необходимите документи за да получавам детски надбавки,ако въобще имам право на тях след като вече не работя?Благодаря предварително.

25.11.2009

Имате право на детски от СП при месечен доход до 350 лв. на член от семейството. Необходими документи: трудова книжка, документи за доходите за 12 месеца назад, акт за раждане на детето и удостоверение за семейно положение (ако не сте омъжена).
Може ли след 1 година получаване на помощи,след това пак да се подаде молба и съответно пак да те одобрят

22.11.2009

Не може. Получаването на помощи се прекратява за една година и чак след това може да се кандидатства пак.
Здравейте,имам бебе родено на 25.04.2009 и съм студентка първи курс от октомври 2009 год.-това ми е второ висше.Когато карах магистратура бях бременна,но тя беше дистанционно,поради тази причина.Учебната година започва едва октомври,затова съм записана октомври месец, а детето ми е родено през април.Искам да попитам имам ли право на тази еднократна помощ за майки студентки и в какъв размер ще бъде тя в моя случай.Благодаря ви и хубав ден ви желая!

22.11.2009

Помоща ще е от датата на записването ви като студент (октомври) до навършване на 1 година на детето. Размерът е 240 лв. месечно.
Здравейте на майка ми сестра и е инвалид 1-ва група,досега майка ми която е пенсионерка беше придружител сега вече и казват,че не може да и е придружител,защото тази програма била закрита,значи това е пълно безумие ако е така.Сестра и във момента е без придружител тя е от с.Д.Градешница общ.Кресна обл.Благоевградска,моля ви се те искат да я пратят във с.Д.Драглище общ.Разлог там е за психично-болни,ако не и дадете асистент то поне да я пратите във \”Илъо Войвода\” гр.Кюстендил там поне е за хора като нея психически-здрави.Моля за съдействие и каво можем ние да напривим за да не изоставим на пройзвола на съдбата.Разчитам на вашето съдействие!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

22.11.2009

Програмата за “Личен Асистент” приключи през септември 2009. Това което може да направите е да и извадите документ че е психически здрава с които да настоявате тя да бъде настанена в дом за психично здрави лица.
Относно помощта за отопление,самотна майка съм с две деца.Първото е с ТЕЛК 60% без ч.п., второто е на 4 месеца, осигурена съм,доходите са ми от болнични в размер за 6 месеца 2211.62 лв. Когато се определя средномесечния доход,помощите които получава първото ми дете отчитат ли се, и имам ли право на тази помощ за отопление?Благодаря Ви предварително

22.11.2009

Подаването на молби за отопление за този сезон приключи. За следващата година ще има нов правилник. За доход се считат всички доходи на всички членове на семейството.
Безработна съм от 3 месеца.Имам дете на 3 год.и 2 мес. за което се грижа понеже е с диагноза хидроцефалия и симптоматична епелепсия и телк 80% ТВСА БЕЗ Ч.П.Интересува ме мога ли да получавам месечна помощ по чл.9 /за безработни/, като не съм регистрирана в Бюрото по труда

20.11.2009

Не се изисква регистрация във вашия случай. Помощите зависят от доходите на семейството, имотно състояние и пр.
Здравейте.Обръщам се към Вас,защото никой неможе да ми даде отговор на следния въпрос.Дано някой тук да може да ми отговори.Сина ми пострада при катастрофа и се наложи да му бъде поставена метална пластина във врата,защото има счупен прешлен.Поради тази причина няма да може дълго време да работи-в момента е на легло с яка и с пареза на ръката.Той плаща здравните си осигуровки сам.Не е регистриран в бюрото по труда като безработен.Работеше като строителен работник без трудов стаж.На 21 год. е.Въпроса ми е:има ли прово на някаква социална помощ,и ако да-какви документи и къде да ги подаде? Ще Ви бъда много благодарна ако ми изпратите отговор.Предварително Ви благодаря!

20.11.2009

За да получава помощи трябва да има 9 месечна регистрация в БТ или решение на ТЕЛК за нетрудоспособност. Във вашият случай може да се поинтересувате в Соц. подпомагане за еднократна парична помощ, която се отпуска след направена анкета и по преценка на социалния работник
Здравейте. Инвалид първа група съм, с придружител. Подадох молба за отопление, която беше одобрена и получих решението. Но ми се обадиха по телефона да ми съобщят, чепри направена справка са открили фирма на мое име.Действително в периода 1996-1998 г. ( не помня точно кога) регистрирах такава. Но с това приключи и цялата ми дейностпо нея. Тъй като няколко пъти съм подавала молби до социалните- за транспорт, за социална интеграция и всеки път ми казваха, че щом фирмата не работи, няма смисъл да я обявявам и този път не я написах в документите. Сега искат да върна начислените ми вече пари за отопление. Как стои въпросът с такива фиктивни фирми? И защо трябва а страдам аз, заради разлики в гледните точки на различни служители от социални грижи. Няма да коментирам тона, с който ми говореше госпожата по телефона, която дори не каза името си.

20.11.2009

Чл. 10 ал 2 от ППЗСП гласи – да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество.Такова понятие като “фиктивна фирма” няма, ако имате фирма която не извършва дейност трябва да прекратите дейността й с решение на съда.
В момента съм редовна студентка магистърска степен в Нов Български Университет ( т.е. частен университет ) и въпросът ми е мога ли да получа еднократна помощ за майки студентки когато се роди детето ми, която разбрах че е 2880 лв. ?Много ще съм ви благодарна, ако има кой да отговори на въпросът ми , благодаря Ви предварително.

20.11.2009

Би трябвало да няма проблем, това че университетът е частен няма значение.
Здравейте!Баба ми ми прехвърли имот чрез дарение и сега я лишиха от дърва за отопление.Правилно ли е това? До колкото разбирам трябва да е продаден имота за да не получава помощ 5г.Благодаря Ви за отговора предварително!

20.11.2009

Чл 10 ал.6а. от ППЗСП гласи -6а. Да не са прехвърляли чрез договор за дарение собствеността върху жилищен или вилен имот и/или идеални части от тях през последните 5 години;
Здравейте.Сестра ми е онкоболна 100% с ч.п.Има ли право да получава помощи за лекарствата,който пие( не става въпрос за рецептурната книжка)и разходите за ЯМР и скенер?На нейна приятелка,която има същото заболяване за миналата година са и изплатили тези разходи,като е представила касови бележки за лекарствата.Попитах в социалните,но ми отговориха,че е хронично болна и не може?Така ли е наистина?И как се решава,кой онкоболен и хронично болен и кой не?Моля,за компетентно мнение.Благодаря.

16.11.2009

Лекарствата за онкоболните би трябвало да се покриват от ЗК. За допълнителни лекарства и разходи може да кандидатства за еднократна помощ (веднъж годишно) от Соц. подпомагане. Тази помощ се отпуска по преценка на социалния работник след направена анкета (взимат се в предвид доходите и материалното състояние на болната и на близките и, направените разходи, тежестта на заболяването и пр.) Така че може да подадете такава молба, а ако получите отказ който смятате че е неоснователен може да обжалвате по етапен ред.
Здравейте, Баща ми е инвалид първа група , без придружител, пуснал е молба за ползване на карта от градския транспорт и картата му е издадена. Няколко дни след издаването на картата му се е обадила служителка от Социалната служба, без да се представи с фамилията си. Тя го е заплашила, че ако не върне картата , ще му бъдат отнети парите за социална интеграция и той е побързал да върне картата. На мен ми коства всяко ходене с него до личния лекар минимум 4 лв. за път – поне 3 пъти в месеца, това са 12 лв. за път. Правилно ли са му казали, че ако има карта , ще му вземат всички пари за социална интеграция?

14.11.2009

Надбавка за социална интеграция за транспорт се полага само ако не се ползва карта за градски транспорт.
здравейте,аз сам самотна майка имам дете на 2 годинки и сам безработна и не съм записана в бюрото по труда. Въпроса ми е дали имам право на датските надбавки и какви документи са необходими?Благодаря ви предварително!

14.11.2009

Във вашият случай може да получавате детски надбавки от “Социално подпомагане”. Необходими документи са : трудова книжка, акт за раждане на детето и удостоверение за семейно положение.
КАКЪВ Е СРОКЪТ ЗА ПОДАВАНЕ НА МОЛБИ ЗА ВИНЕТКИ? И ОТКОГА ЗАПОЧВА ПОДАВАНЕТО НА МОЛБИТЕ ЗА ВИНЕТКИТЕ ЗА 2010ГОДИНА.

14.11.2009

Молби за винетки за ще 2010 се приемат от 01.12.2009
Здравейте,имам 9 месечно бебенце и на 10.10.2009 записах редовна магистратура.Вземам майчинство.Въпроса ми е дали имам право на еднократна помощ за майки студентки и ако да, дали ще ми бъдат изплатени за цяла година от раждането на бебето до навършването на 1 година или от месеца в който съм записала редовна магистратура до навършване 1 годинка на детето? Защото в закона пише \” Правото за получаване на еднократната помощ по ал. 2 възниква от датата на раждане на детето И/ИЛИ от датата на записване в редовна форма на обучение на лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД.\” кой решава дали \”И\” или \”ИЛИ\” ще бъде? Това значили ,че от \”Социално подпомагане\” преценяват \”и\” или \”или\” ще бъде?И има ли значение колко майчинство вземам? Благодаря ви предварително!

11.11.2009

Ще имате право на помощ в размер на 240 лв. месечно от датата на записване като редовна студентка, до навършване на една година от детето .
Здравейте! Въпросът ми е следният: Имам бебе на 6 месеца и до сега не съм подавала документи за детски надбавки. В условието ви е да предоставя документ за доходите ми 12 месеца на зад към датата на подаване на декларацията, а от тогава ли се заплащат детските или от раждането на детето???

11.11.2009

Изплащането ще започне от датата на подаването на молбата.
Здравейте,от 2год.съм без работа.Регистриран съм в трудова борса ‘Респект’,но до сега не съм потърсен за работа.Живея с родителите си в общ дом.Баща ми от 1месец е съкратен от работа.Майка ми е на минимална работна заплата.Имам ли право на социална помощ като безабротен

11.11.2009

За да получавате помощи като безработен трябва да имате 9 месечна регистрация в Бюрото по труда. Регистрация в частни или други трудови борси не се зачита.
През октомври оперираха майка ми в Университетска болница и заплатихме половината от стойността на операцията.Майка ми е пенсионерка и има 98% инвалидност. Може ли да получи еднократна помощ за възникнали здравни потребности на основание чл.16 от ППЗСП

11.11.2009

За получаване на еднократна помощ освен доходите на на болната ще се вземат в предвид и доходите и имотното състояние на близките й. Обърнете се към дирекция “Соц. подпомагане” по постояннен адрес на майка ви за компетентна преценка на конкретният случай.
Здравейте,като самотна майка си подадох молба за отопление,но имам отказ,защото детето ми е пътувало зад граница.Тя е на 10год.с баща и сме разделени и през лятото той я взе за две седмици в Гърция на негови разноски, а аз работя по програма от БТ.Като се има предвид какво е възнаграждението по тези програми на четири часа,става ясно че нямам възможността на мой разноски да я изпратя до Гърция.Въпросът ми е-губя ли правото си на тази помощ ,само заради нейното пътуване?

11.11.2009

Компетентният орган за отпускане на помощи е вашата районна дирекция “Соц. подпомагане” и тяхната преценка е най-компетентна. Ако не сте съгласна с тяхното решение може да го обжалвате по етапен ред (да докажете че разходите са поети от бащата и пр.) но срокът за подаване на молби за отопление беше до 31.10, така ще за този сезон вероятно ще загубите право.
Здравейте, имам син на 10 месеца и от два месеца насам бащата се връща всяка вечер пиян и се заяжда с нас. Смятам, че за едно дете на 10 месеца не е редно да расте в такава среда и въпроса ми е по какъв начин мога да го докажа това и дали имам право на социален работник да се види по кое време и в какво състояние се връща бащата.

Благодаря ви!!!

11.11.2009

Обърнтете се към отдел “Закрила на детето” към Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес.
Искам да попитам като съм студентка задочна форма на обучение имам ли право на еднократна помощ съгл.чл.16 ал.2.

11.11.2009

Помоща се отпуска само на студенти редовно обучение.
Здравейте,имам девет месечно дете и съм 1 -ви курс магистратура платено редовно обучение от ноември месец 2009 г. Имам ли право на еднократна помощ за майки студентки и ако имам в целия ли размер ще е тя или само за оставащите месеци до навършване на 1г на детето.Задавам така въпроса защото една моя колежка е в същата ситуация само ,че със 8 месечно дете и взе цялата сума ,а социалните служителки ми казаха ,че ще взема само за оставащите 3м до навършване на 1г на детето по 240лв т.е 720лв,даже се чудеха дали изобщо имам право ,тъй като магистратурата ми е платено ,но редовно обучение.Моля Ви за компетентен отговор.

Благодаря

7.11.2009

Имате право на помощ за майка студентка (240 лв месечно) от Ноември до навършване 1 година на детето.
Здравейте.На 15.10.09г.ми се роди внучка синът и снаха ми нямат брак,но той припозна детето.Снаха ми е безработна(изгониха я от работа когато разбраха че е бременна с обяснението че тя е четвъртата такава),а синът ми взима 350лв.заплата.Искам да попитам има ли право да получава помощи за гледане на дете.Какви документи са необходими и какво да направим.Аз също съм безработна в момента съм на борсата и не мога да им помагам колкото и да ми се иска.

Благодаря

7.11.2009

Може да получава помощ за гледане на дете (100 лв месечно) , до навършване на детето на 1 г от Дирекция “Соц. Подпомагане”
Относно: безплатна винетка на инвалид – 80 %. Собствеността на автомобила е на мъжа-съпруг, а инвалидността е на супругата. Може ли собствеността на автомобила да се докаже със свидетелство за граждански брак или трябва да се прехвърли на съпругата в КАТ? Ако се прехвърля собствеността може ли двамата съпрузи да са съсобственици на колата?

7.11.2009

Трябва да си извадите удостоверение за семейно положение с което че може да получите винетка от “Социално подпомагане”
Здравейте! Студентка съм магистър първи курс- редовно обучение-платенои съм бремена в 7-ми месец. Имам ли правото на еднократна помощ за майки студентки от 2880лв и има ли значение това, че работя и се осигурявам от работното си място?

7.11.2009

Щом сте студентка редовно обучение, може да получавате тази помощ.
Дъщеря ми е студентка редовно обучение в Юридическия факултет на СУ V курс ,като в момента полага държавни изпити и има дете родено на 26.09.2009 . Полага ли и се еднократната помощ съгл.чл.16 а ал.2

1.11.2009

Може да получава помощ като майка студентка.
Искам да попитам брат ми е инвалид живее при мен няма собствен автомобил с който го придвижвам. Имам ли право на щикер и винетка?

1.11.2009

За да получитe безплатна винетка колата трябва да е на името на инвалида.
Самотна маика съм с три деца. Едното е с 96% с ч.п. дохода ми е 600лв. Имам ли право на помощи за отопление.

Благодаря ви

1.11.2009

Коефициентът ви за отопление е:

– за вас – 249.6,

– за детето с увреждане 196.8

– за другите 2 деца по 157.2 (314.4 общо)

Общо 760.8 умножено по 65 лв. ГМД , прави доход до 494.52 лв месечно за да получавате тази помощ.

От една година имам здравословни проблеми и съответно инвалидно право 60% с право на работа. Живея в провинцията, близо до гр. София. Въпросът ми е имам ли право на талон за безплатно паркиране на обозначените за тази цел места и ако е така какво трябва да направя за да го получа?

Благодаря ви

31.10.2009

Издаването на талони за безплатно паркиране се извършва от Столичната Община – трябва да се обърнете към тях за повече информация.
Здравейте, искам да знам на коя дата ще се изплащат детските.

31.10.2009

Изплащат се през месеца следващ подаването на молбата
Здравейте.Бременна съм в шестият месец,с таткото не сме сключили брак,а и той ни напусна наскоро.Живея сама в собственно жилище,нямам друго материално на мое име.Нямам необходимият стаж за майчинство,а и на този етап не работя,не съм се записала в БТ.Единственните на които разчитам за някъква подкрепа са родителите ми.Какво мога да направя за да получавам някъкво майчинство след като си родя детенцето?

30.10.2009

По принцип в този случай имате право на майчинство от Дирекция “Социално подпомагане” в размер на 100лв. месечно. За най-компетентна преценка на това какви помощи имате право да получавате, се обърнете към Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес.
Здравейте.Бременна съм в 8ми месец,но си плащам осигуровки към фирма за да направя пълни 12 м стаж за майчинство.Договора ми е до момента преди раждането,до тогава е подписан-м.декември.След това аз ще имам ли право след раждането като самотна майка ,тъй като нямам брак с бащата да получавам помощи?

30.10.2009

Ако нямате брак и бащата на детето ви е напуснал и не живее при вас, имате стаут на самотна майка. Освен от семейното положение получаването на помощи зависи и от дохода, имотното състояние и пр. За най-компетентна оценка на вашия случай се обърнете към Дирекция “Соц. подпомагане” по постоянен адрес.
Майка съм на близнаци родени на 18.07.08г.Очаквах да ми бъде преведена по сметка паричната помощ по чл.6а)от 01.01.09г. От районната дирекция СП \”Красно село\” ми беше обяаснено,че сам изпуснала срока за подаване на молба и получаване на помощ,тъй като децата са навършили 1 година.Никъде в закона не е упоменат такъв срок за подаване на молба. Какъв е начина да получа тези средства?

Благодаря предварително.

30.10.2009

По-този въпрос може да погледнете Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца – чл. 16а, ал.7 – “Еднократните помощи по ал. 1 и 2 могат да бъдат поискани в срок до навършване на една година на децата.”
Здравейте,бременна съм и съм студентка редовно обучение. Нямам трудов стаж. Когато взема болничния 45 дни преди раждане,къде трябва да го занеса за да ми бъде изплатен и какви документи още са необходими?

29.10.2009

Документите се подават в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянния ви адрес. За необходимите документи виж – чл.10а от ППЗСПД
Искам да Ви попитам,имам ли право на някаква помощ.Имам син на три годинки,не работа ,не съм осигурена,мъжът ми също,получаваме само 35 лева детски и живеем в общинско жилище,но не сме и регистрирани в бюрото по труда.

Благодаря Ви предварително

29.10.2009

За да получавате Социални помощи е необходимо и двамата със супругът ви да имате 9 месеца регистрация в Бюрото по труда, виж –Безработни . Във вашият случай може да кандидатствате за еднократна парична помощ която се отпуска по преценка на социалния работник след направена анката, виж – чл.16 от ППЗСП
Здравейте, Баща ми е с 71% нам.работоспособност. Интересувам се какво има право да ползва помощ. Има ли право на енергиина пoмощ, за ремонт на жилище, лекарства и др.

Благодаря!

27.10.2009

Помощите които баща ви има право като инавалид са за транспорт, БДЖ, винетка … виж – инвалиди 71-90% . Помоща за отопление зависи от доходът му.
Здравейте! Искам да попитам могат ли да се подават документи за майчинство и еднократна помощ за дете в социални служби, в градът в който съм с временна регистрация, и ако не може може ли друг да ми подаде документите с моята лична карта в службите където съм по постоянен адрес

27.10.2009

Документи се подават по постоянен адрес, но могат да се подадат и от друг с личната ви карта.
Здравейте ,безработна съм от 2 месеца ,получавам ежемесечна помощ от БТ в размер на 143 лв,съпругът ми също е безработен , но е наказан за 1г.от БТ,имам две деца 19 и 15 г /единият е безработен, а другият ученик/,живея под наем.Искам да разбера имам ли право на някаква помощ.

25.10.2009

За да получавате месечна парична помощ или помощ за отопление е необходимо и двамата със съпругът ви да имате 9 месечна регистрация в БТ. Помоща която може да получавате във вашето положение е “Месечна помощ за отглеждане на дете” (детски) в размер на 35 лв. за синът ви който е на 15 г. Другият ви син е навършил 18 г. и се брои като отделно семейство.
Добавката от 20% към пенсията за починал съпруг влиза ли при образуване на дохода за отпускане на целева помощ за отопление?

21.10.2009

Добавката за починал съпруг се взима като доход за всички помощи отпускани от “Социално подпомагане”.
Здравейте, разведена съм и живея в обшинско жилище с двете си непълнолетни деца. Получавам 300 лева заплата,90 лева издръжка и 70 лева детски.Интересувам се с тези доходи дали имам право да получавам помощи за отопление.

21.10.2009

Коефициентът ви за отопление се определя както следва – за самотен родител 249.6, за всяко дете по 157.2 или общо 564. Този коефициент се умножава по Гарантирания минимален доход – 564 x 65 лв. = 366.60 лв. Във вашият случай имате доход от 460 лв. месечно т.е. надхвърляте лимитa за помощ за отопление с 93.40 лв.
Здравейте, имам седем месечно бебе и от октомври тази година съм редовна студентка. Въпросът ми е имам ли право на еднократна помощ като майка студентка редовно обучение на дете до една година ?

Благодаря ви предварително.

20.10.2009

Имате право на еднократна помощ като майка студентка от октомври (откогато сте студентка) до навършване на детето на 1 година. Помоща е в размер на 240 лв. месечно. За всички условия и необходими документи за отпускането на тази помощ виж- чл. 16а. от Закона за семейните помощи.
Здравейте, през април тази година подадох молба за детски надбавки в гр. Разград…Но сега живеем в Сливен и детето учи тук. Къде трябва да занеса бележката от училище – в Сливен или в Разград. Предварително благодаря.

21.09.2009

Молбата и бележките трябва да се подадат в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен (този в личната карта) на родителите.
Здравейте, Безработна съм повече от 9 месеца; не получавам помощи за безработни, но подържам регистрацията си в районното БТ.Освен това съм неомъжена и живея с родителите си, които са пенсионери.Имам ли право на някаква социална помощ и тя зависима ли е от факта, че живея с тях ?

Благодария Ви!

17.09.2009

Щом имате 9 месечна регистрация в БТ и нямате доходи имате право на месечна помощ по чл.9 от ППЗСП. Коефициентът ви е 66% от ГМД, като помоща ще е 42.90 лв. месечно, но трябва да работите 5 дни всеки месец към обществени програми от БТ. За всички условия за месечна помощ вижте безработни, а за други помощи които е възможно да получавате – помощи . Това че родителите ви живеят с вас няма значение ако сте над 30 г., до 30 годишна възраст се взимат предвид и техните доходи, освен ако не са инвалиди.